Deze vaarroute is geschikt voor duikers van alle niveaus en biedt een goede mix van wrakduiken, duiken bij prachtige koraaltuinen, drop offs en stromingsduiken. Kortom, voor iedere duiker is er wat wils. Laat uzelf betoveren door de prachtige onderwaterwereld van de Rode Zee!
Hotel o.b.v. Volpension
M/Y Vita Xplorer Liveaboard - Route Noord & Ras Mohammed
Deze vaarroute is geschikt voor duikers van alle niveaus en biedt een goede mix van wrakduiken, duiken bij prachtige koraaltuinen, drop offs en stromingsduiken. Kortom, voor iedere duiker is er wat wils. Laat uzelf betoveren door de prachtige onderwaterwereld van de Rode Zee!
Vita Xplorer
Xplorer Liveaboards beschikt over 2 comfortabele, recent gerenoveerde liveaboards en worden beheerd door een team van 2 Belgisch/Franse eigenaren. Het professionele en enthousiaste team verwelkomt u graag aan boord en laat u met veel plezier de mooiste en meest bijzonder duikplekken van de Rode Zee zien! De Vita Xplorer is in april 2015 volledig gerenoveerd en heeft de ruimte om 24 duikers te verwelkomen en te vervoeren in het noordelijke gebied (Ras Mohamed, Tiran, Brothers, maar ook Brothers, Deadalus en Elphinstone) van de Rode Zee. De Vita Xplorer vertrekt meestal vanuit de haven van Marriott Hurghada Hotel (15 minuten van de luchthaven van Hurghada) en soms ook vanuit de haven van Port Galib, Marsa Alam of Hamata (afhankelijk van de volgende vaarroutes).
Aan boord
De gastvrije bemanning heet u van harte welkom aan boord van de Vita Xplorer, een liveaboard met een lengte van ruim 38 meter en een breedte van ruim 8 meter. Op het ruime zonnedek kunt u na een enerverende duikdag heerlijk ontspannen in de schaduw of juist even genieten van de zon. Op het loungedek vindt u een ruime eetruimte, waar de maaltijden genuttigd worden en daarnaast tevens een grote loungeruimte met airconditioning, bar en een tv/video/dvd/audio-installatie, waar u heerlijk kunt relaxen en een drankje kunt drinken.
Het duikdek en duikplatform bevinden zich op het hoofddek en bieden u alle ruimte om u goed voor te kunnen bereiden op de duiken. Op het duikdek zijn 2 (hand)douches aanwezig en een spoeltank om uw uitrusting te kunnen reinigen. Ook zijn er 12L tanks aanwezig (15L tanks tegen een toeslag) en is er Nitrox (29-32%) aanwezig voor gecertificeerde duikers. Nitrox is inbegrepen en de bemanning streeft er naar iedereen van Nitrox te voorzien, afhankelijk van de vraag. Daarnaast zijn er 2 zodiacs en 2 duikladders, zodat u vanaf de boot gemakkelijk te water kunt gaan.
De hutten (gedeeld)
De Vita beschikt over 8x 2-persoonscabines met 2 aparte bedden (op het onderdek) en 3x suite-cabines met kingsize bed (op het hoofddek). Alle hutten beschikken daarnaast over airconditioning, een klein koelkastje en een ensuite badkamer met douche, toilet en wastafel. Ook uw veiligheid is erg belangrijk aan boord van de Vita Xplorer. Er zijn 2 reddingsboten aanwezig en daarnaast zijn er ook reddingsvesten, zuurstof en eerste hulp-sets aanwezig aan boord.
Deze 8-daagse duikreis naar Egypte is inclusief:
- Retourvluchten naar Hurghada en v.v.
- Luchthavenbelasting en toeslagen
- Transfers luchthaven Hurghada - Liveaboard en v.v.
- 7 nachten verblijf op de MY VITA Xplorer in een gedeelde hut (de laatste overnachting kan in een hotel o.b.v. logies/ontbijt zijn)
- 6 dagen duiken, 2-3 duiken per dag (incl. 12L fles, lucht, lood)
- Verzorging op basis van volpension, inclusief soft drinks, koffie, thee, water
Bijkomende kosten:
- Ruimbagage, afhankelijk van gewicht en luchtvaartmaatschappij.
- Evt. Reis- en/of annuleringsverzekering
- Calamiteitenfonds
- Reserveringskosten
- Visumkosten (ter plaatse bij aankomst op de luchthaven), ca 28,- p.p.
Bijkomende kosten aan boord:
- Fooien voor de bemanning (naar eigen inzicht, gemiddeld ca. 30-40,- voor de gehele week)
- Duikverzekering/Hyperbaric insurance: ca. 7,- per persoon per week
- Alcoholische drankjes
- Huur Duikuitrusting & 15L tanks (vooraf reserveren)
- Toeslag 1-persoonscabine (op aanvraag) of suitecabines (2-persoonsbed).
De route Noord & Ras Mohammed
Ras Mohammed, in het zuidelijke puntje van de Sinai
Tussen de Golf van Aqaba en de Golf van Suez komen de wateren van deze twee zeestraten samen. Daar waar de zeestraten samen komen, zijn er vaak sterke stromingen. Door deze stromingen worden tal van pelagische vissoorten aangetrokken, wat het gebied erg interessant voor duikers maakt. Daarnaast zijn hier ook adembenemend steile wanden te vinden, waar u gegarandeerd spannende en mooie duiken kunt maken!
Shark Reef & Yolanda Reef
De meest uitzonderlijke duiken kunt u maken bij Shark Reef en Yolanda Reef. Beide riffen bevinden zich op een plateau, dat zich op 20 m diep bevindt. De randen van de plateaus gaan ver de diepte in, tot meer dan 200 meter diep. U kunt vanaf Shark Reef prachtige drop offs maken en dan langzaam opstijgen richting Yolanda Reef, waar u prachtige koraalformaties en een indrukwekkende collectie van kleurige sponzen en koralen kunt bewonderen. Op het rif vindt u niet alleen mooie koralen, ook vissen zijn er in overvloed: murenen, napoleon lipvissen, zeebaarzen, schildpadden, etc. Met een beetje geluk kunt u zelfs haaien zien tijdens een vroege ochtendduik. En tot slot vindt u hier de Yolanda, een Cypriotische vrachtschip dat zonk in 1980 en zo naam heeft gegeven aan deze interessante duikspot. Vandaag de dag is door het afglijden van het wrak langs het rif nog slechts een deel van de lading en de puin van het wrak te zien. Het kan grappige plaatjes met vaste bewoners van het wrak opleveren , wanneer u tijdens het fotograferen ineens de kop van een murene uit een toiletpot ziet steken... Vergeet vooral ook uw camera niet!
SS Thistlegorm
De SS Thistlegorm is waarschijnlijk het meest bekende wrak in de Rode Zee. Het Britse schip, een vrachtschip gebouwd in 1940 door Joseph Thompson, was op weg naar Egypte om militair materieel te brengen voor de Britse troepen in Noord-Afrika. Maar op 6 oktober 1941 valt een Duitse bommenwerper de Thistlegorm aan. Nu ligt het wrak rechtop op de zeebodem op 30 meter diepte. Vooral interessant is de lading van het schip: tanks, Bedford trucks, motorfietsen, wapens, twee locomotieven en geweren met munitie. Nu is de SS Thistlegorm de thuisbasis van een enorme verscheidenheid aan zeeleven en is vooral populair bij grote scholen vis.
Abu Nuhas
Het rif in Abu Nuhas staat bekend om haar wrakken. In 1950 ontdekte Jacques-Yves Cousteau hier een wrak en nu jaren later is Abu Nuhas een van de meest bekende duikplekken in de Rode Zee. Hier vindt u 4 welbekende wrakken: Giannis D, Camatic, 'linzen wrak' Kimin M en 'tegel wrak' Chrisoula K. Hier vindt u een diversiteit aan vissoorten en kunt u spectaculaire duiken maken. Bijvoorbeeld bij het Griekse vrachtschip Giannis D., welke vastliep op het rif op 19 maart 1983 en een korte tijd daarna zonk. Het wrak ligt op een maximale diepte van 27m en is overwoekerd met harde en zachte koralen. Het betere deel van de twee helften is de achtersteven. Hier is het gemakkelijk om te duiken in het wrak zelf, vanwege de vele in- en uitgangen. Omdat het wrak leunt in een hoek van 45° vind je jezelf zwemmend in een trappenhuis, waar uw verstand u vertelt naar beneden te gaan. Dit effect neemt een loopje met uw orientatiegevoel.
Rosalie Moller
Vervolgens brengt de liveaboard u verder naar Rosalie Moller. Dit is het zusterschip van het ietwat beroemdere wrak SS Thistlegorm. Het wrak Rosalie Moller ligt op 30-50 meter diep en is in uitstekende staat. Het zicht is niet altijd even goed, maar het wrak is van de boeg tot het achtersteven bedekt met glasvisjes, waarop massa's koraalduivels jagen. Rondom het wrak zijn ook de gebruikelijke vissoorten van de Rode Zee te vinden.
De reisroute is niet volledig gedefinieerd en zal op basis van de wensen van gasten en weersomstandigheden worden vastgesteld waarbij de nadruk wordt gelegd op veiligheid. De volgende riffen zullen met een grote waarschijnlijkheid kunnen worden bezocht: El Fanous, Turtle Bay, Shaab el Erg, Siyul Kebira Island, Shaab Mahmoud, Ras Mohamed, Small Gubal Island, Big Gubal Island, Shaab Umm Usk / Siyul Saghira Island, Umm Gamar, Shaabruhr Umm Gamar, Careless Reef, Small Giftun.
Vluchtinformatie
U vliegt aan op de luchthaven van Hurghada. De vluchten worden uitgevoerd door verschillende luchtvaartmaatschappijen en met vertrek vanaf Amsterdam/Schiphol. Het kan voorkomen dat er een tussenlanding wordt gemaakt. Wenst u vanaf een andere luchthaven te vertrekken (bijv. Brussel, Eindhoven of Dusseldorf), dan informeren wij u graag over de mogelijkheden. De prijzen zijn gebaseerd op de meest voordelige vluchttarieven/klasse. Als dit tarief niet meer beschikbaar is, kan er een vluchttoeslag gelden. Mocht dit het geval zijn, dan informeren wij u hier uiteraard eerst over, voordat wij uw boeking definitief maken.
Beschikbaarheid
Reserveringen kunnen wij pas definitief aan u bevestigen nadat wij de beschikbaarheid gecontroleerd hebben. Boekingen blijven tot telefonische en schriftelijke bevestiging onder voorbehoud. We proberen de beschikbaarheid zoveel mogelijk up-to-date te houden, maar het kan soms voorkomen dat uw gewenste accommodatie/vertrekdatum niet meer beschikbaar is. In dit geval zullen we in overleg met u een passend alternatief zoeken.
Belangrijk
Voor de liveaboards is er een minimum aantal deelnemers (8-10 personen) nodig om het vertrek te kunnen garanderen. Vertrek in de maanden september en oktober zijn gegarandeerd.
Houdt u er rekening mee dat de ruimbagage bij de meeste luchtvaartmaatschappijen niet langer is inbegrepen. U dient deze tegen een toeslag bij te boeken. De tarieven hiervoor verschillen per gewicht en per luchtvaartmaatschappij. De getoonde prijzen zijn gebaseerd op de meest voordelige vluchttarieven/klasse en zijn, net als de accommodatie, onder voorbehoud van beschikbaarheid. Wij proberen onze prijzen zo up-to-date mogelijk te houden. Indien deze boekingsklasse of de accommodatie niet meer beschikbaar is, bieden we u de reis aan tegen een eventuele toeslag of kijken wij voor u naar een alternatieve vertrekdatum. Dit gebeurt uiteraard in goed overleg met u, voordat we iets vastleggen.
Na ontvangst van uw aanvraag, sturen wij u een overzicht toe, waarin u alle details van de reis, waaronder de vluchtgegevens kunt teruglezen.
Na uw akkoord zullen wij de reis pas definitief voor u vastleggen.
We proberen de beschikbaarheid zoveel mogelijk up-to-date te houden, maar het kan soms voorkomen dat uw gewenste vertrekdatum niet meer beschikbaar is. In dit geval zullen we in overleg met u een passend alternatief zoeken.